Historikk

RYFYLKE VISEGRUPPE (AKA VISEGRUPPA ”RYFYLKE” )

Gruppa ble dannet vinteren 1979 da musikere fra ”Strandafolk” og ”Hjelmeland visegruppe” fusjonerte etter en grøtfest og konsert på Jørpeland. Den første plateutgivelse het: «Før Oljå kom»  i 1981 på Kirkelig kulturverksted. Denne inneholdt folketoner og salmer fra Ryfylke og Rogaland. For dette albumet fikk gruppen Prøysenprisen samme år.

«Før oljå kom» (1981)

Album nummer to, «Forlis», kom i 1983 på kirkelig Kulturverksted. Denne inneholdt originale viser av Bjørn Vige i tillegg til salmetoner.


«Forlis» (1983)

i 1984 sluttet Bjørn Vige i gruppa og gruppa forkortet navnet til Ryfylke. Under dette navnet ga de ut albumet «Trekkfugler» (egen label) i 1985. Mens Erik Hillestad hadde vært produsent på de to første platene fremstod gruppa her selv som produsenter og utgivere. Denne gangen med Bjørn Aslaksen som hovedkomponist, og inkluderte tekstbidrag fra bl.a Arnt Birkedal og Gunnar Roalkvam. Nytt medlem var Reidar Olsen på bass. Både Forlis og Trekkfugler ble nominert til Spelemannsprisen.

«Trekkfugler» (1985)

De ga også ut en singel: «Øve dammen te Junaiten» som var et bestillingsverk i forbindelse med utvandrer-jubileet.

Gruppen laget også en TV-serie for skolefjernsyn på NRK, og turnerte i USA i 1988. I 1990 ble gruppen oppløst. Medlemmene Rønnaug Foss Alsvik, Bjørn Aslaksen og Bjørn Erik Vige startet egne karrierer. Sistnevnte skrev blant annet «Alle mine tankar» – fremført av hans datter Silje., som vant den norske finalen i Melodi Grand Prix 1993.

I forbindelse med en konsert til inntekt for flodbølgeofrene i Asia ble gruppen gjenforent for en engangskonsert i 2005. I 2007 har gruppen gjenoppstod ved enkelte anledninger under navnet Ryfylke Visegutter, med seks av de mannlige medlemmene og med nytt materiale. Senere startet de opp igjen med en hel besetning.

«Hjemma igjen» (2011)

Utgivelsen «Hjemma igjen» (Tylden & Co) som kom ut i 2011 byr på den særegne stemningen som alltid har kjennetegnet gruppa, gode og gjennomarbeidede tekster til vakkert komp i lekker produksjon. Arrangementene er gjort i fellesskap, produsenter har vært Bjørn Eie, Bjørn Aslaksen og Bjørn Erik Vige. De to sistnevnte Bjørner står for de fleste melodier og tekster, i tillegg finnes bidrag fra Gunnar Roalkvam, Kåre Aslaksen og Arnt Birkedal.

 

«Ei striba med lys» (2012)

«Ei striba med lys» (Tylden &Co) kom ut i desember 2012. Gruppa knyttet til seg ”ei nye dama” – Anita Nymann Tønnessen – noe som gav gruppa et nytt løft, både musikalsk og scenisk. Gruppas sanger trengte en damestemme. I tillegg er gjennomsnittsalderen sunket betraktelig.

”Ei striba med lys” består av sanger skrevet at lokale tekstforfattere, og alle melodier er skrevet av Bjørn Vige og Bjørn Aslaksen. Typisk er alle arrangementene av gruppa og innspillingen er gjort så akustisk og naturto som mulig.(hentet fra www.rogalyd.no)

 

I

«Notisbok» (egen label)er den siste produksjonen til Ryfylke. Den består av 11 sanger, hovedsakelig tekst og melodi av Bjørn Aslaksen. Arnt Birkedal har deltatt med tekst på to av sangene mens Bjørn Vige er ansvarlig for tekst og melodi på sangen «Seile du». På denne produksjonen er gruppas sist ankomne medlem, Tommi Haukland, med. Han står for et nytt musikalsk element i gruppa, slagverk og perkusjon. I tillegg er han med på koring, trekkspill, fløyter og tangenter.

Medlemmer:

Nåværende:
Anita Nyman Tønnesen: vokalist
Holger Ivar Austvoll: vokalist, gitar
Bjørn Aslaksen: gitarer, vokal
Stein Endresen: gitarer, mandolin og vokal
Reidar Olsen: bass
Tommi Haukland: trommer, perkusjon, fløyte, tangenter og vokal

Tidligere:
Rønnaug Foss Alsvik: vokalist (-1990)
Anne Britt Reienes: vokal (-1982)
Knut Sellevoll: banjo, bass, trekkspill, vokal (-1982)
Bjørn Vige: vokal, gitar, mandolin (-2015)
Tor Selvær: vokal (-2015)

 

Ryfylke på Spotify: https://open.spotify.com/search/results/Ryfylke

 

Du må logge inn for å legge inn kommentar.